Gyakran ismételt kérdések

Mit tegyen az adós ha a bank megkeresi a munkáltatót a jövedelemletiltással kapcsolatban?

A BB Bank Privát kölcsön igénylő lapján, mely egyben szerződés is a 12. pontban van feltüntetve az a nyilatkozat, melyben az adós hozzájárul nem fizetés esetén, hogy a bank megkeresse a munkáltatót a jövedelem letiltással kapcsolatban. A többi banknál a kártyahitel igénylő lapon az aláírás fölött olyan szövegkörnyezetben van, ahol ezt a nyilatkozatot a kedvezményes hitelelbíráláshoz vagy a könnyített elbíráláshoz kötik.


Mit tehet az adós ha a bank megkereste a munkáltatót a letiltással kapcsolatban: Az adós vonja vissza ezt a nyilatkozatot, ugyanis a szabályos szövegkörnyezet a jognyilatkozat megtételére a jól látható és értelmezhető helyen és minden esetben 2 tanúval aláíratva. A munkáltatóval is közölje, hogy ezt a nyilatkozatot visszavonta és csak önálló bírósági végrehajtó kezdeményezheti a letiltást.


Az adós részteljesítéseket tesz, melyet a bank a költségekbe számol el. A hitelszámla egyenlege folyamatosan nő, különböző költségek lennek meg hónapról-hónapra?

Ha megváltozott az életkörülmény az adóstól függetlenül ( szociális, vagyoni) munkanélküliség, haláleset, gyermekszületés és ide soroljuk a CHF árfolyamkülönbözetét is ( ugyanis tőlünk független) a deviza piacon kialakult kereslet-kínálat határozza meg a napi árfolyamtot, deviza adás-vétel és nincs mögötte árú termelés és így nincs mögötte árú eladásból származó bevétel sem. Ebben az esetben meg kellv vizsgálni a szerződést, hogy szerepel-e benne az árfolyamváltozásra utaló tól-ig határ valamint a devizakockázati nyilatkozatban megtaláljuk-e ezt a lényeges infót. Ha benne van és az árfolyam magasabbra nőtt mint a tól-ig határ,akkor jelezzük azt a banknak, ugyanis az nem a mi veszteségünk. Ha nincs benne, akkor jelentsük be a banknak, hogy fizetésképtelenné váltunk az árfolyam miatt és a szerződésben ekkora emelkedés nem volt közölve. Ez egy kicsit hosszabb meccs, mert csak a bíróság mondhatja ki a szerződés semmiségét. Sok esetben az ÁSZF-re és a ÜSZ-ra hivatkoznak a bankok egyes költségek felszámolásánál, ekkor az a teendő, hogy sétáljunk be a fiókba és kérjük ezt el, ugyanis én nem tudok olyan hitelszerződést melyhez csatolták volna, leginkább csak hivatkoztak a szerződés apró betűs részében és abban a szövegkörnyezetben ahol az adós elismeri, hogy ezeket a kiegészítő dokumentumokat megismerte és átvette.

Minden adósnak van a bankban egy hitelszámlája, amire a befizetés érkezik és a befizetéseket a bankban szétkönyvelik tőkére- kamatra-kezelési költségre és egyéb költségre. erről a számláról bármikor kérhet az adós másolatot, melynek díját az aktuális hirdetmény tartalmazza. Célszerű tehát: A jelnlegi helyzetben besétálni a bankba és a hitelfelvételtől a mai napig ezt a kivonatot kikérni. Csak az adós kérheti ki! Ha megvan, akkor vigye el megfelelő szakemberhez és számolják végig, hogy rendben van-e a felosztás. Gyakorlati tanács: Annuitásos kamatszámításnál figyeljék meg a tőke csökkenést ha a futamidő felét átlépték,akkor a tőke felének el kellett fogyni. A lineárisnál egyenlően fogy a tőke minden hónapban. Ha a megadott paraméterek alapján nem egyezik a bank elszámolása, akkor tessék reklamálni.