Egy ismerős történet!

2011. október ~ 2011. év

Átlagos magyar család, Kovácsék. Kovács, Kovácsné egy fiú és egy lánygyermek. Kovácsék építgetik életüket, dolgoznak, szeretnének anyagilag is előrébb jutni, tervezgetnek. 2000-ben terveznek egy lakásvásárlást, bemennek a bankba, de a kedvezményes kamattámogatású (Fidesz-kormány) hitelt nem képesek felvenni, mert 100 ezer forint lenne a havi részlet, nekik meg 150 ezer az összjövedelmük. Meghagyják tehát a kamattámogatást a gazdagoknak. Azok fel is veszik, van, aki 4-5 lakást, házat is vesz belőle, és kiadja albérletbe, abból fizetve a törlesztéseket. A kormány meg az adófizetők pénzéből gavallér módon fizet a tehetőseknek.

Kovácsékat 2005-ben felhívja egy hitelközvetítő, hogy van egy remek ajánlata, lakásvásárlásra. Ki is meg [Tovább is van...]

Tovább folytatódik a PSZÁF és a Vár Holding vitája

2011. október ~ 2011. év

Az elmúlt hónapokban folyamatosan tudósítottunk arról, hogy hogyan áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által a Vár Holding Kft. ellen indított vizsgálat ügye. Beszámoltunk először arról, hogy a PSZÁF 2011. július 6-án furcsa határozatot küldött a cégünknek. Ebben a határozatban a felügyelet eltiltotta a Vár Holding Kft.-t mindennemű pénzügyi szolgáltatási - különösen az alkuszi - tevékenységtől, és egyúttal 5 millió forint bírságot is kirótt a cégre. A határozat azért volt igazán különös, mert a vitatott szolgáltatásunk nem irányul sem hitelközvetítésre, sem alkuszi munkára.

A júliusi határozatot a Fővárosi Bíróságon támadtuk meg egy beadvánnyal, amiben leírtuk, többek között, az alábbiakat: cégü [Tovább is van...]

A per, amitől a bankok rettegnek

2011. október ~ 2011. év

Az elmúlt hetekben több írás is keringett az interneten a szegedi Partiscum Takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlata ellen benyújtott keresetlevélről, és a folyamatban lévő bírósági eljárásról. Az ügyben a Csongrád Megyei Bíróság ítélkezett első fokon, a Szegedi Ítélőtábla másodikon, míg végül a Legfelsőbb Bíróság elé került az ügy. A felperes Csongrád Megyei Főügyészség első fokon a Csongrád Megyei Bíróságon támadta meg a Partiscum általános szerződési feltételeit. A városi bíróság tavaly október 20-án hozott szintén a takarékszövetkezetet marasztaló ítéletet, a Partiscum ezután fordult a Szegedi Ítélőtáblához.

A másodfokú eljárást lefolytató ítélőtábla kimondta ítéletében, hogy  [Tovább is van...]

„Mindent elborítanak a csekkek, számlák”

2011. október ~ 2011. év

Hitelt felvenni jó, törleszteni nem. A bankok mossák kezeiket, és hárítanak. A Legfelsőbb Bíróság is a bankok igazát erősíti.

 „Harminc éven át dolgoztunk tisztességgel! Én pedagógusként, a férjem pedig kamionozik. Azt hittük, megérdemlünk már egy kis kényelmet, nyugalmat. Hitelt vettünk fel egy nagyobb családi ház megvásárlásához, és úgy látszott, öregkorunkig gond nélkül vissza is tudjuk majd fizetni. Nem így lett!”

Gy.-ék, még 2003-ban, megvásároltak egy családi házat Szolnokon, és a vásároláshoz kilenc millió forint bankhitelt vettek fel. Akkoriban 145 forinton váltották a svájci frankot a bankok, így a törlesztő részletük havi 45 ezer forint volt, amiben már a kötelező életbiztosítás díja is benne foglaltatott. Ma ez  [Tovább is van...]

Orbán: Magyarország nem gyarmata senkinek sem!

2011. október ~ 2011. év

Az interneten olvastuk...

Már megint hülyítenek minket. Most éppen a kormányfő. Újból és újból, mint valamiféle saját farkába harapó kígyó, vagy a kifizethetetlennek tűnő, szintén önmagába begyűrűző adósságspirál, futja az újabb és újabb köröket, ahogyan a lámpa fényétől megrészegült éjjeli molylepke köröz a tervezetten elavuló villanykörte körül, hogy aztán belerepülve, a tüzes pokol felszínéhez érve hangos sercenéssel bevégezze. Az MTI híréből idézünk:

A devizahiteleseknek segíteni kell, mert az nem megy, hogy egy országban egymillió embert becsapjanak - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken, Dabason, egy városfejlesztési beruházás átadási ünnepségén.

A miniszterelnök kifejtette: az nem tartható, hogy az e [Tovább is van...]

Kit kell, hogy megvédjen a PSZÁF elnöke?!

2011. október ~ 2011. év

Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő, a Jobbik Gazdasági Kabinet elnöke, nemrég az alábbi közleményt adta ki, Szász Károly PSZÁF-elnök parlamenti fellépése kapcsán:

„Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kedden az Országgyűlésben, a szervezet 2010-es évről szóló beszámolója kapcsán, a bankszektor jövőbeli jövedelmezősége és stabilitása fölötti aggodalmának adott hangot. Azt állította, hogy az eddigi megrázkódtatásokat, mint a pénzügyi válság, a banki különadó és a devizaárfolyamok hullámzása, még ki tudta védeni az ágazat, de a jövőben fokozott figyelemmel és támogatással kell iránta lenni, mert esetleg többen hátat is fordíthatnak az országnak a bankok közül. Szász elmondta azt i [Tovább is van...]

Mások írták - A korrupció csúcsán a Mol, az MVM és az OTP?

2011. október ~ 2011. év

Az energetikai törvények a "szocialista" MVM és a "fideszes" Mol kedvére készülhettek, az UD elleni állami fellépéssel vélhetően az OTP elnök-vezérigazgatóját szerették volna kicsinálni, de Orbán szerint az OMV és a Mol közti háborúnak is köze volt az ügyhöz. Ebben az országban energiaügyben nem hoznak döntéseket Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nélkül – többek között ezek szerepelnek a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai anyagokban.

Az [origo] birtokába került táviratok magyar vonatkozású részét vizsgálva szembeszökő, milyen nagy jelentőséget tulajdonít az amerikai diplomácia az energetikai kérdéseknek. A budapesti nagykövetség számos, a washingtoni külügyminisztériumba küldött jelentéséb [Tovább is van...]

Mások írták - Adós, fizess!

2011. október ~ 2011. év

A magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását kemény, de bölcs döntésnek tartom, melynek mindannyian haszonélvezői vagyunk azáltal, hogy sikerült elkerülnünk a görögök sorsát - mondja Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.

- Mekkora reálhozamot kapott?

- Eléggé indiszkrét kérdés.

- Ha már ezt nem is, azt azért elárulhatja, hányan fordultak a PSZÁF-hez reálhozammal és tagdíj-kiegészítéssel kapcsolatos panaszokkal.


- Több százan. Az elmúlt hetekben még a felügyeleten belül zajló munkafolyamatokat is át kellett szerveznünk, hogy a volt magán-nyugdíjpénztári tagok rohamát állni tudjuk. Arra hívtuk fel a figyelmüket, hogy a reálhozam kiszámításával kapcsolatos kérdéseiket a nyugdíjpénztárukkal tudj [Tovább is van...]

Mások írták - Ausztria vizsgálatot indít Orbánék tervéről

2011. október ~ 2011. év

Ausztria megvizsgálja, hogy mennyiben jogszerű a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztéséről szóló magyar kormányzati javaslat - jelentette ki az osztrák kancellár kedden egy sajtótájékoztatón.

Werner Faymann az osztrák kormány szokásos heti ülése után kijelentette, ő és Michael Spindelegger alkancellár "egy sor beszélgetést folytattak" a magyar féllel az osztrák bankoknak a tervet érintő aggodalmairól. "A magyar félnek tudomása van ezekről (az aggodalmakról)" - mondta Faymann az osztrák rádió tudósítása szerint. "A következő lépés nem politikai egyeztetés lesz, hanem annak a vizsgálata, hogy mennyiben jogszerű ez (a terv)" - mondta.

A külügyminiszteri tisztséget is betöltő alkancellár felidézte, hogy előző nap Brüs [Tovább is van...]

Mások írták - Csányi: a kormány bankok elleni harca elszabadítja a kamatokat

2011. október ~ 2011. év

Az OTP stabil marad akkor is, ha az összes devizaadósa végtörleszti a hitelét - mondta a Corvinus Egyetemen Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a devizahitelek felfutásáért a hitelközvetítők is felelőssé tehetőek, a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek jó része pedig kifejezetten spekulált a hitellel.

A budapesti Corvinus Egyetemen előadást tartó Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a kormány adósmentő intézkedéseiről elmondta, a verseny természetesen jót tesz a magyar bankszektornak, ám arra is figyelmeztetett, hogy "ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok".

Az előadásról tudósító Privátbankár.hu szerint  [Tovább is van...]

Mások írták - Devizahitel-végtörlesztés: durva lépés az Erstétől

2011. október ~ 2011. év

A banki végtörlesztés okán a nadrágszíj-meghúzásra és üzleti tevékenységük hibernálására kényszerülő bankok közül az Erste már lépett: a bank október 1-jétől nem fogad be hitelkérelmeket ügynökökön keresztül.

Elkezdődött a banki visszarendeződés a végtörlesztés okozta helyzet miatt. A hitelpiacot sújtó rendkívül kedvezőtlen gazdasági és szabályozási körülmények miatt az Erste Bank Hungary Zrt. október 1-jétől megszünteti együttműködését hitelközvetítő partnereivel - erősítette meg a Napi Gazdaság Online értesülését a hitelintézet. A bank lapunknak adott válaszában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az eddigi eredményes stratégiai partneri kapcsolatait a Magyar Postával, a Vienna Insurance Group magyarországi érdekelts [Tovább is van...]

Mások írták - Előre tudja a kormány, hogy elkaszálják a végtörlesztéses javaslatot

2011. október ~ 2011. év

Borítékolhatóan jogellenes a kormány által felajánlott végtörlesztési lehetőség, amelynek vége az lehet, hogy az Európai Bíróság végül a magyar államra hárítja a bankokat terhelő akár több százmilliárdos költséget.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a kormány számára készített előzetes szakvéleményében az állt, a Lázár János által péntek délután bejelentett javaslat lényegében jogellenes – ismerteti az Index a birtokába került dokumentumot. Az a felvetés ugyanis, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon végtörleszthessenek, mind a kormány szakértőinek véleménye, mind az igazságügyi tárca jelentése alapján is egyértelműen olyan mértékű beavatkozás, amely visszamenőleges hatállyal módosít a polg [Tovább is van...]

Mások írták - Simicska, Csányi, Demjén

2011. október ~ 2011. év

"A korrupció melegágya": nem létező cég végezte a felszámolást

Olyan felszámoló végezte az Agria Plan Kft. felszámolását, amely több hónappal korábban megszűnt, és amelyet töröltek a felszámolói névjegyzékből - tudta meg a hvg.hu. Az Agria Plan esete nem az egyetlen. A korrupció ellen küzdő aktivista, a Perkirály néven ismertté vált Minda Zoltán szerint kollégáival (szek. TEMPO párt) több felszámoló cégnél találtak olyan eseteket, amikor a felszámolók közül törölt vállalkozás végezhette egy gazdasági társaság megszüntetését.

Egyre több eset alapján tűnik úgy, hogy ráférne egy alapos hivatalos átvizsgálás a felszámolási eljárásokkal kapcsolatban, mert találhatóak köztük problémás ügyek, amelyek felvethetik a vissza [Tovább is van...]

Mások írták - Miért gyengítheti a tömeges végtörlesztés a forintot?

2011. október ~ 2011. év

Magyarországi lakossági devizahitel-állomány mögött álló különböző swappiaci termékek várható zárása semmilyen módon nem befolyásolja majd az azonnali (spot) piaci forintárfolyamot, a végtörlesztés során a bankok által beszerzendő deviza azonban egyértelműen a forint gyengülése irányába mutat - erősítette meg a Portfolio.hu pénteki cikkében már érintőlegesen említett témát egy névtelenséget kérő banki szakember. Véleménye szerint ezen árfolyamkilátás miatt (megelőző jelleggel) egyes bankok már most, viszonylag kedvező árfolyam mellett vásárolhatják az eurót és a svájci frankot a forint ellenében. A tegnapi stabilitás után tehát ez már szerepet játszhatott a forint mai gyengülésében.

A banki szakember jelzése szerint a m [Tovább is van...]

Mások írták - Orbán meghirdette az országvédelmi tervet

2011. október ~ 2011. év

Orbán Viktor szerint a magyarokkal ma már nem érdemes tengelyt akasztani. Hozzátette, komolyan kiállnak a magyar emberekért, ezért meghirdette az Országvédelmi Tervet.

Baj van, nagyon nagy baj - jelentette ki a miniszterelnök. Ez a baj az európai országok adósságának mértéke. Ugyanez hazánkról azonban nem mondható el, miután idén két lépésben csökken az államadósságunk. Orbán Viktor szerint a veszélyek jelentősek, ezért komolyan kell vennünk őket. Az egyik legfontosabb ilyen a devizahitelesek nehéz helyzete. Veszély fenyegeti a munkahelyeket is, és tartani lehet az árak és a rezsiköltségek emelkedésétől is. Fokozottan kell tartani az uzsorásoktól is, akik kihasználják a jelenlegi helyzetet. A miniszterelnök szerint fel kell készülni a k [Tovább is van...]

Mások írták - Orbán tudja, hogy jogi képtelenség javaslata?

2011. október ~ 2011. év

Hazudott a kormány - legalábbis az Index birtokába jutott kormányzati előterjesztés szerint, amelyből az derül ki: már a Fidesz pénteki frakcióülése előtt készen volt az igazságügyi tárca szakvéleménye a végtörlesztés jogi hatásairól. Az anyag lesújtó. A dokumentum azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor tudatosan bevállalta a jogszerűtlen döntést.

Orbán Viktor annak tudatában jelentette be a végtörlesztési lehetőséget, hogy az borítékolhatóan jogellenes - állítja az Index a birtokába került kormányzati dokumentumra hivatkozva. A hírportál által ismertetett előterjesztésből az is kiderül, hogy megtévesztés volt az a kormányzati kommunikáció, miszerint a javaslat egy új, a kormánypárti frakcióban megfogalmazódott ötlet lett volna, a [Tovább is van...]

Mások írták - Svájci frank: paradox helyzet alakult ki

2011. október ~ 2011. év

A múlt héttől kezdve egyre több svájci bank vezet be negatív kamatlábat a frankbetétekre. Sőt, a svájci állam hat hónapos állampapírokat bocsátott ki, és fél százalékot kapott azért, hogy hajlandó legyen kölcsönt elfogadni.

Miután az erős svájci frank elleni harc jegyében a jegybank (SNB) gyakorlatilag nullára csökkentette a kamatot, egyre több kereskedelmi bank is negatív kamatokat vezet be, hogy megakadályozzák a frankösszegek beáramlását számláikra, amelyekkel nem sokat tudnának kezdeni - írja a FondsProfessionell.de. A bankbetétek után így nemcsak egyszerűen nem fizetnek kamatot, hanem díjakat számolnak fel rájuk. A szituáció annyira paradox, hogy sokaknak megérheti az országban a pénzt készpénzben elvinni, és banki széfekben vagy [Tovább is van...]

Mások írták - Ez kellene a 200 forint alatti frankhoz

2011. október ~ 2011. év

A svájci jegybank döntése után nem kell további drámai frankárfolyamoktól félni, annak ellenére, hogy csak az egyik lábat stabilizálták. Ugyanakkor 200 forintnál olcsóbb frankra kicsi az esély, egyelőre 220-230 forint körül stabilizálódhat az árfolyam.

Az 1,20-as euró/frank árfolyamkorlát mellett 225 és 237 forint között ingadozhat a svájci frank árfolyama az elkövetkező időszakban. Ennek csupán annyi a feltétele, hogy az euróval szemben 270 és 285 forint között maradjon a kurzus, amire az elemzők szerint reális esély van.

Amennyiben tehát hihetünk a szakértőknek, akkor a korábbi 270 forintos frankárfolyam mellett már a 250-es szinttől sem kell tartani, ami egyértelműen jó hír. Ugyanakkor az is látszik, hogy önmagábn az 1,20-as kereszt [Tovább is van...]

Mások írták - Ezt javasolta Simor Matolcsynak

2011. október ~ 2011. év

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke részletesen ismertette a kormány számára készített, 10 pontból álló jegybanki javaslatcsomagot Matolcsy György gazdasági miniszterrel. Az MNB célja, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszútávú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére - adta hírül a jegybank közleményében, miután Simor András elnök találkozott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.

Az MNB elnöke levélben kezdeményezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel annak érdekében, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszútávú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére.

A kormány képviseletében elj [Tovább is van...]

Céginformáció - Vár Holding Kft.

2011. október ~ 2011. év

A tulajdonos…

     Nagy Emília tulajdonos-ügyvezető 2001-től dolgozik folyamatosan pénzügyi területen. Előbb az ING-NN Biztosítónál, mint unitmanager, majd 2003 és 2006 között az akkor induló ICT Európa Kft-nél, Jász- Nagykun Szolnok megyében, pályázati tanácsadóként és regionális vezetőként. Foglalkozott pályázatírással és pályázatmenedzseléssel, 2007-től pedig már a hitelezési üzletágban, saját hitelirodában alakította, formálta ügyfélkörét. 2008 és 2009 között tapasztalatokat szerzett és kapcsolatokat épített ki a devizapiacon is, majd 2009-ben a KB-Edelmetall GbmH magyarországi hálózatának lett az igazgatója.
     A megszerzett tapasztalatok alapján alapította 2010-ben a Vár-Holding Kft.-t, a bajba jutott bankhitele [Tovább is van...]

A hitelt vissza kell fizetni - de hogyan?

2011. október ~ 2011. év

     Azt tartja a mondás: valamit helyrehozni gyakran kétszer annyi időbe telik, mint amennyibe elrontani került. Nagyrészt igaz ez a „bedőlt”, vagy bedőlés előtt álló hitelek esetében is.
     Az immár évek óta húzódó gazdasági válság hatására lényegesen megváltoztak — romlottak — a családok életkörülményei Magyarországon. Egyfelől, mert családok százezreinek csökkentek olyan mértékben a bevételei, hogy az már a megélhetésüket veszélyezteti; másfelől: a devizaárfolyamok kedvezőtlen változásai — különösen a svájci frank csúcsra járása — ugrásszerűen megnövelték a családok költségvetését.
     Több program indult az országban köztük a legnagyobbat maguk a bankok indították el: könnyítés címén.  [Tovább is van...]